5235G_img4

Patek Philippe 5235 Regulator

Klik za veću sliku

Novi predstavljen model Patek Phillipe obitelji objedinjuje tehnološka riješena koja prestavljaju značajan pomak u urarskoj industriji. To je ujedno i prvi Patek Phillipe u Regulator izvedbi.

Novi Patek Phillipe (ref. 5235) Annual Calendar Regulator po prvi puta u povijesti manufakture dolazi sa neobičnim rasporedom kazaljki. Brojčanikom dominira glavna minutna kazaljka, dok je prikaz sati smješten na sub-dialu na “12h” a “sekundarka” na “6h” sub-dialu.  Ovakav raspored kazaljki se naziva Regulator.

Patek Phillipe je originalno planirao upotrijebiti svoj postojeći i legendarni mehanizam Caliber 240, pošto je to jedan od najtanjih mehanizama u njihovoj ponudi. Taj mehanizam, sa svojom debljinom od samo 2.53mm i micro-rotorom, je dizajniran da je sekundarka pozicionirana na “5h” lokaciji. To naravno nije odgovaralo Patek-ovim dizajnerima, jer su željeli simetriju brojčanika na svom prvom Regulator modelu, te je razvijen potpuno nov Caliber 31-260 REG QA mehanizam. Sam mehanizam je deblji od Calibre 240 za minijaturnih 0,07mm, te iako mu se debljina povećava na 5,08mm kad se ugradi modul za godišnji kalendar, još uvijek se radi o najtanjem Perpetual Calendar mehanizmu. To je ujedno i prvi mehanizam u kojeg su ugrađene Silinvar komponente.

Silinvar nemirnica

Po prvi puta u povijesti, mehanizam je razvijen od samog početka kako bi u njega bile ugrađene komponente od Silinvar-a, high-tech materijala izvorno napravljenog od silicija. Silinvar komponente su kompletno anti-magnetske, otporne na udarce, koroziju te im nije potrebno podmazivanje. Uz nemirnicu, ugrađena je i Spiromax opruga nemirnice i Pulsomax sidro (također napravljeni od silicija).

Već spomenuti Calibre 240 je radio na frekvenciji od 21.600 otkucaja po satu, dok je frekvencija novog mehanizma “podignuta” na nestandardnih 23.040 otkucaja po satu ili 3.2 Hz. Veća frekvencija nemirnice omogućuje lakše kalibriranje i udovoljavanje Patek Phillipe Seal-a koji garantira preciznost od -3/+2 sekunde na dan. Uz novu tehnologiju nemirinice i povećanje rezerve snage, smanjena je napetost glavne opruge čime se ujedno i smanjuje trenje među zupčanicima i opterećenje na rubine, što naravno i produljuje životni vijek mehanizma. Kako bi se povećala rezerva snage, korištena je dulja i “mekanija” glavna opruga, čime se rezerva popela na 60h. Dulja glavna opruga ima i jednu veliku prednost: krivulja napetosti je ravnija kako se opruga otpušta, što utječe na stabilniju amplitudu nemirnce. To ujedno dovodi do povećane preciznosti sata, jer sat ne počinje usporavati kako je napetost glavne opruge manja.

Caliber 31-260

U novi mehanizam je ugrađen i godišnji kalendar koji pokazuje dan, dan u tjednu i mjesec u godini. Na brojčaniku se nalaze tri “prozora”. Na “6h” lokaciji se prikazuje dan u mjesecu, na “10-11h” lokaciji dan u tjednu, dok je prozor sa mjesecom stavljen na “1-2h” lokaciju.

Kućište prati klasičan Calatrava dizajn, vrlo popularan 70′ godina. Zahvaljujući ultra tankom mehanizmu, debljina kućišta je ispod 11mm a promjer je gotovo savršenih 40,5mm. Kućište je napravljeno od tri glavna komada i u potpunosti je od 18k bijelog zlata. Novi Patek Phillipe dolazi sa modro plavim kožnim remenom i kopčom od također bijelog zlata. Naravno, pozadina sata je od safirnog stakla kako bi se vlasnik mogao diviti predivno ukrašenom mehanizmu.


There are no comments

Add yours