IMG_0100

Hamilton Jazzmaster Chronograph [RECENZIJA]

Iako smo dosta razgovarali o Hamilton brandu na forumu, Jazzmaster model je spomenut svega par puta. Šteta, jer se radi o vrhunskom 7750 dressy-sportivo satu koji se može komotno ukomponirati sa finim svečanim odjelom ili Polo majicom.

U početku i ja sam bio jedan od onih koji su samo preletjeli kroz Hamiltonov katalog, uopće se ne obazirajući na Jazzmaster Chrono. Međutim, sad mi je jasno da dojam na slikama nikako ne može dočarati pojedinačne detalje sata. Upravo sam i zato ostao totalno iznenađen kad sam ga prvi puta stavio na ruku. Hamilton Jazzmaster Chrono dolazi u nekoliko verzija brojčanika, kao i u kombinacijama od metalnih ili kožnih remena.

Kućište napravljeno od 316L nehrđajućeg čelika, ima dimenzije od 42mm u promjeru i 14mm debljine, te iako na papiru izgleda malo poveći, u stvarnosti je druga priča. Ako se sat gleda sa boka, može se uočiti da je kućište po vertikali podijeljeno na tri djela. Gornji i najtanji dio je rezerviran za nepostojeću lunetu i kristal, srednji dio je napravljen od kombinacije brušenih i poliranih površina, dok je donji dio zakrivljeni poklopac sa safirnim prozorom. Upravo je središnji dio najviše uočljiv, stoga se i čini da sat nije deblji od 10-11mm.

Klik za veću sliku

Brojčanik sata je ujedno i najljepši dio i stvarno odaje svoje pravo lice na direktnom suncu. Iako je raspored sub-dialova prilično standardni (12, 9, 6h), u glavni fokus ulaze sub-dialovi na „12h“ (30 minutna skala za chronograph) i „6h“ (12 satna skala za chronograph) dok je minutni subdial na „9h“ totalno minimiziran. Time se ujedno postiže i simetrija brojčanika koja se ne može često vidjeti na 7750 mehanizmima. Vanjski rub brojčanika je grubo matiran i nešto je svjetlije boje od centralnog crnog djela. Sub-dialovi predivno izgledaju na direktnom svijetlu, jer su „punjeni“ koncentričnim kružnicama koje se presijavaju kako mijenjate kut pogleda.

Klik za veću sliku (Chrono kazaljka radi kuta slikanja izgleda kao da nije centrirana, ali je zapravo točno u centru)

Kazaljke su poprilično moderne i u potpunosti polirane (kao i satni indikatori). Iluminacija postoji, i nalazi se na kazaljkama, indikatorima i većim sub-dialovima, ali je poprilično slaba, kao i na svim satovima tog tipa. Uostalom, da je korištena veća površina za iluminaciju, kazaljke ne bi mogle biti tako elegantno dizajnirane. Na lokaciji „4h“ se našao i trapezni prozor za datum.

Klik za veću sliku

Na desnom boku se nalaze krunica (nije na navoj) i pušeri za chronograph funkcije koji su polirani i dovoljno veliki kako bi udobno mogli pokretati, zaustavljati i resetirati chronograph. Staklo je safirno i u potpunosti ravno, tako da nema brige što se tiče ogrebotina. Poklopac za sat ima integriran safirni prozor koji omogućuje pogled na Valjoux 7750 chrono mehanizam. Za dress sat ima poprilično dobru vodootpornost od 100m. Nije da možete roniti s njim, ali normalni kontakt s vodom i poneku kupanje bi trebao podnijeti bez ikakvog problema (ali samo ako ne koristite chrono funkcije pod vodom).

Klik za veću sliku

Kao što i većina zna, Valjoux 7750 je iznimno popularan, provjeren i pouzdan chrono mehanizam koji je u upotrebi od 1974.godine. Trenutačna verzija 7750 mehanizma koji se nalazi u Jazzmasteru (poznatiji kao 7750A-date only) ima ukupno 25 rubina, ručno navijanje, hack funkciju (zaustavljanje „sekundarke“ prilikom izvlačenja krunice) i rezervu snage od 46 sati. Iako mehanizam nije nešto posebno dekoriran (osim rotora), pravo je zadovoljstvo nositi sat sa 7750. Sljedeći puta kada isprobate sat sa 7750 mehanizmom, stavite ga na ruku i malo trznite zapešćem da pokrenete rotor. Brzina vrtnje rotora i centrifugalna sila ponekad mogu lagano pomicati sat na ruci, kao da nešto živo kuca u njemu. Za svakog WIS-a ovo je poseban „gušt“. Ručno navijanje je također posebno kada doslovno pod prstima osjetite fine zupčanike i navijanje glavne opruge.
Što se tiče preciznosti sata, moja mjerenja su pokazala da sat trenutačno radi na +6 sekundi na dan, što je rezultat kojim se mogu pohvaliti 7750 mehanizmi sa COSC certifikatom.

Klik za veću sliku

Ovaj model dolazi na 22mm kožnom remenu i Hamilton dvostrukoj deployant brušenoj kopči koja je vrlo kvalitetno i čvrsto napravljena. MRSP cijena za Hamilton Jazzmaster Chronograph na kožnom remenu iznosi $1.495

Klik za veću sliku

Osobni dojmovi:
Nakon svakodnevnog nošenja Hamiltona u posljednja tri tjedna, slobodno mogu zaključiti da dimenzija sata, odnosno promjer od 42mm je gotovo savršen. Sat nije niti prevelik, niti premalen i u dosta navrata sam zaboravio da ga nosim. Chrono funkcije rade savršeno i precizno, i sve kazaljke se centriraju na milimetar u početnoj poziciji. Iskreno, nisam našao niti jednu zamjerku satu. Ako idemo u teško cjepidlačenje, onda bi mogli spomenuti malo teže zatvaranje kopče remena i meni osobno bi možda bolje izgledao prozor za datum u crnoj kombinaciji sa bijelim brojevima (iako je ova verzija puno čitljivija).

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours