Monaco-Mikrograph-WM11

TAG Heuer Monaco Mikrograph

Iz TAG Heurove manufakture nam dolazi vrlo zanimljiv primjerak. Sjećate se Mikrograph-a? Ako ste čitali o Mikrograph modelu na Portalu Satova onda ste vidjeli da se zapravo radi o jednom od najnaprednijih mehanizama iz TAG-ove ponude (Mikrotimer je nažalost još uvijek koncept) koji ima mogućnost mjerenja 1/100 sekunde. Sad zamislite taj mehanizam u Monaco kućištu. Ovo mora biti dobro!

TAG Heuer je upotrijebio dizajn Monaco kućišta, najprodavanijeg i kultnog modela, i “ugurao” u njega svoj trenutačno najnapredniji mehanizam. Promjer kućišta od 43mm je zapravo miks tradicionalnih Monaco kućišta i novijih Monaco kućišta iz “24” serije sa nešto modernijim pušerima za chrono mehanizam. Ono što definitivno prvo upada u oči je brojčanik.

Klik za veću sliku

Brojčanik je izveden u nekoliko “dimenzija” i stvarno izgleda vrhunski sa kombinacijom modernih i vintage sub-dialova koji podsjećaju na instrumente iz starih automobila. U samom centru se nalazi glavni brojčanik, pogodili ste, za prikazivanje sati i minuta. Međutim relativno je malen, ali s obzirom broj dodatnih subdiala (ukupno četiri) dosta je praktično izveden. U centru pozornosti je i glavna chrono kazaljka koja mjeri 1/100 sekunde i to putem skale na vanjskom safirnom rubu brojčanika.

Gornji sub-dial, koji pomalo liči na skalu za gorivo, je indikator rezerve snage za chronograph funkciju. Subdial na poziciji “3h” je subdial za prijeđene minute chronograph funkcije koji se sastoji od tri kazaljke (0/10/20) koje su postavljenje na rotacioni disk (na slici je prikazano prijeđenih 25 minuta).  Lijevi sub-dial na “9h” je izveden slično, međutim on mjeri prijeđene sekunde chronograph funkcije (na slici je prikazano prijeđenih 48 sekundi). Sub-dial na “6h” je posebno zanimljiv. Služi za mjerenje sekundi satnog mehanizma, a kao što vidite ima čak dvije skale i dvije kazaljke. Vanjska kazaljka pokazuje skalu od 0-30 sekundi, a unutarnja od 30-60 sekundi.

Međutim, malo razočaranje. Ovaj primjerak je unikat i kao takav bude prodan na Only Watch 2011 humanitarnoj aukciji u Monacu. Nadajmo se da će potaknuti dovoljni interes da ga TAG Heuer uvrsti u svoju ponudu.


There are no comments

Add yours