VacheronConstantinAtelierCabinotiersVladimirside

Najkompliciraniji Vacheron Constantin – Vladimir

“Ponekad dođete do trenutka u kojem želite nešto što nitko drugi nema” je citat Dominique Bernaz-a, glavnog direktora odjela Vacheron Constantin’s Atelier Cabinotiers. Upravo gledate najkompliciraniji, najskuplji i unikatan ručni sat napravljen od nevjerojatnih 17 komplikacija.

Atelier Cabinotiers odjel pod vodstvom Vacherona je utemeljen sa vizijom manufakture unikatnih ručnih satova najviše kvalitete isključivo za ekskluzivne klijente. Za pravu cijenu, sat vaših snova se može napraviti, u onim detaljima i sa onim komplikacijama koje vi želite. Sat koji gledate na slikama nosi naziv Vladimir, ime koje je odabrao njegov vlasnik a na internetu kruže informacije da je za ovaj sat “iskeširano” 2.5 milijuna dolara. S obzirom na komplikacije i ekskluzivnost, vrlo moguće.

Klik za veću sliku

Krenimo od materijala. Kućište je promjera 47mm od ružičastog zlata sa ručno ugraviranim bokovima, a brojčanik je napravljen od bijelog zlata sa “guilloche” obradom. Kao što je spomenuto, sat ima točno 17 komplikacija (prema Vacheronu). Na dnu brojčanika se nalazi  60 sekundni tourbillon dok se na “3h” lokaciji na brojčaniku nalazi prikaz mjesečevih mijena sa prikazom neba i mjeseca napravljenog od žutog zlata.  Iznad se nalazi skala sa malom kazaljkom koja pokazuje navijenost minute repeater funkcije, odnosno da li je funkcija uključena. Ako malo bolje pogledate satnu i minutnu kazaljku (isključivo napravljene za ovaj sat) možete primijetiti da su malo van centra, odnosno pomaknute prema vrhu brojčanika. Iznad kazaljki (11h) se nalazi mali sub-dial koji služi za prikazivanje druge vremenske zone sa “dan-noć” indikatorom. Rezerva snage od 52 sata je prikazana na “9h” lokaciji, kao i sa indikatorom tjedna u godini (52-skala).

Mislite da je to sve? Pogledajte kako izgleda pozadina sata.

Klik za veću sliku

Pozadina sata nije ništa manje zanimljivija nego prednja. U gornjem dijelu brojčanika, perpetual calendar je podijeljen na tri sub-diala u obliku trokuta, koji prikazuje dan u tjednu, mjesec i dan u mjesecu. Mali prozor na “1h” lokaciji služi za prikazivanje prijestupne godine. Na samom centru brojčanika, mala skala od -15/+15 služi za equation of time komplikaciju koja prikazuje razliku između solarnog i satnog vremena. Sa obje strane, na lokaciji “4h i 8h” se nalaze skale za prikaz vremena izlaska i zalaska sunca. Listu komplikacija završavamo sa detaljnim prikazom zvijezda na nebu sjeverne hemisfere.

Za ovakav kalibar sata, normalno je i graviranje kućišta. Na bokovima kućišta su ugravirani znakovi kineskog horoskopa, za što je bilo potrebno 6 mjeseci rada. Graviranje reljefa je bio zahtjev kupca.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours