ball_trainmaster_daynight_lg

BALL Trainmaster One Hundred Twenty

Klik za veću sliku

19. svibnja 2011.  Ball je proslavio 120. godina postojanja i proizvodnje vrhunskih ručnih satova. Povodom tog događaja, Ball je pripremio posebno izdanje svoje klasične Trainmaster linije satova nazvane One Hundred Twenty.

Pogled na sat otkriva da se radi o poprilično klasičnom ručnom satu sa kućištem od 18k žutog zlata i poprilično zanimljivom bojom brojčanika sa “sunburst” uzorkom. Kao i svi Ball satovi, i ovaj je opremljen tricijskim ampulama na indikatorima brojčanika. Tricij je radioaktivan izotop vodika (bez brige, bezopasan) kojeg nije potrebno izložiti svijetlosti kako bi svijetlio u mraku i to kontinuirano 25 godina. Na cijelom brojčaniku je ukupno 15 ampula sa tricijem, 12 na indikatorima i tri za kazaljke.

Sat je umjerene veličine, 39,5mm promjera i 10mm debljine i savršeno može poslužiti kao dress sat za odijelo ili svakodnevni sat. U ovom modelu  kuca provjeren švicarski mehanizam ETA 2892, a sat dolazi sa crnim ili smeđim kožnim remenom. Uz ovaj brojčanik postoji i verzija sa bijelim brojčanikom. Preporučena cijena za ovaj limited model iznosi 5500€.

Ukratko o povijesti Ball-a

Ball Watch Company je bio prvi proizvođač satova kojem je bilo dozvoljeno proizvoditi satove za željeznice. U travnju 1891. godine dogodio se sudar između vlakova Lake Shore i Michigan Southern Railway u Kriptonu, Ohio.  Sudar se dogodio jer se ručni sat glavnog inženjera pokvario. Nakon sudara glavni predstavnici željeznica u Americi su postavili Webb C. Ball-a kao glavnog inspektora koji je bio zadužen za ispravnost i točnost satova. Ball je proizvodio precizne, izdržljive i pouzdane satove koji su bili otporni na magnetizam te je upravo te satove počeo koristiti u željeznicama. Iznimno strogi zahtjevi su omogućili vrhunsku preciznost tih satova,  kašnjenje vlakova se toliko smanjilo da su putnici počeli sinkronizirati svoje satove prema satovima u vlakovima, a Ball je postao sinonim za točno mjerenje vremena.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours