Povijesni let Yuri Gagarina: Gagarin Tourbillon

Prije točno 50 godina, 12.04.1961. Yuri Gagarin je postao prvim čovjekom u svemiru, te napravio punu orbitu oko Zemlje u Vostok letjelici. Vrijeme misije je trajalo točno 108 minuta a letjelica je bila na visi od 327km. Kako bi se obilježio ovaj povijesni događaj, napravljen je unikatan sat od strane nezavisnog urara Bernhard Lederer-a.

Gagarin Tourbillon na prvi pogled izgleda dosta neobično. 60 sekundni “leteći tourbillon” ,koji se nalazi na brojčaniku, je uzdignut na mostu te daje dojam kao da lebdi između brojčanika i safirnog stakla. Kompletni mehanizam, tourbillon i most, naprave puni okret oko brojčanika u 108 minuta, točno koliko je i bilo potrebno Vostok letjelici da napravi jednu orbitu oko Zemlje”. Dodatni detalji koji su inspirirani Vostok letjelicom se također mogu vidjeti na kućištu i brojčaniku. Sa lijeve strane kućišta se nalazi povećalo koje je moguće nagnuti, napravljeno na uzoru prozora u Vostok letjelici, koje omogućuje detaljni pogled na tourbillon komplikaciju. Pogled na brojčanik otkriva i centralni “sub-dial” sa raznim oznakama poput vremena kada je Yuri počeo osjećati efekte nulte gravitacije.

Ovaj unikatni sat je napravljen od strane  A.H.C.I. člana Bernhard Lederer-a koji je dizajnirao, proizveo i sklopio ovaj iznimno kompliciran mehanizam napravljen od 264 komponente. Mehanizam ima čak tri glavne opruge kako bi imao dovoljno snage za pokretanje svih komponenata. Ovaj model je limitiran na 50 komada a kućište je napravljeno isključivo od platine.

Za potpuni doživljaj i pogled na rad ovog sata preporučam da pogledate priloženi video.


There are no comments

Add yours