SP57_Co-Axial_Chronograph_31133445101001

Nova Omega Speedmaster Co-Axial Chronograph

Omega Speedmaster vrlo vjerojatno spada među najpopularnije satove današnjice, i to zahvaljujući činjenici da je upravo taj model nošen prvi na Mjesecu kad je Neil Armstrong 1969. godine napravio prve korake na lunarnoj površni. Speedmasterov dizajn se nije naročito promijenio od prvog predstavljanja 1957. godine, pa tako i ovaj novi model, iako opremljen mehanizmom koji spada u “zadnju riječ tehnike” još uvijek liči na onaj pravi, originalni, klasičan Speedmaster (što je BTW jako dobro).

Novi Speedmaster je premjerno prikazan prošli tjedan na Basel sajmu, i zasad su kritike jako pozitivne. Iako je to novi model, glavne karakteristike su još uvijek tu: crni brojčanik sa jednostavnim “layoutom” , tanke i čitljive kazaljke koje se mogu naći na Professional modelu, oblik kućišta…znači više manje sve je tu. Međutim, neke stvari ipak fale koje su se mogle vidjeti na originalnom “Moon” satu. Brojčanik je izgubio jedan “sub-dial”, točnije na “6h” i na toj se lokaciji sada nalazi datum, lijevi “sub-dial” na “9h” je ostao identičan, kao i njegova funkcija (kazaljka sekunde), a desni “sub-dial” na “3h” je umjesto kronograf tajmera od 30 minuta dobio tajmer od 12h.

Da bi se u kućište mogao ugurati novi mehanizam, povećano je na 44.2 mm a nažalost i debljina je porasla u odnosu na stari model. Novi Speedmaster je raspoloživ u kućištu od čelika, žutog zlata i platine, a najavljena je i verzija sa keramičkom Tachymeter lunetom.

(klik za veću sliku)

U ovaj model se nažalost neće ugrađivati Hesalite kristal koji je na originalnom “Moon” satu, nego isključivo safirni sa dvostrukim anti-refleksivnim premazom. Sat dolazi i sa safirnom staklom i na zadnjem poklopcu kako bi prikazao predivan i nov Omega Co-Axial calibre 9300/9301 o kojem ste nedavno mogli čitati na Portalu Satova. Ukratko, radi se o novom Omega Co-Axial automatskom chronograph mehanizmu sa silicijskom nemirnicom, koji je razvijan i usavršen zadnjih nekoliko godina u Omeginim pogonima.

(klik za veću sliku)

Novi Speedmaster je očito “evolucija” u mehaničkom smislu i kao takav mu se skida kapa, ali vjerojatno je očito zašto ne nosi naziv Professional. Samo je jedan Speedmaster Professional Moon watch.

(klik za veću sliku)


There are no comments

Add yours