audemars-piguet-roo-automatic-tourbillon-chronograph

Audemars Piguet ROO Automatic Tourbillon Chronograph

Ove godine na SIHH sajmu je predstavljeno mnogo zanimljivih ručnih satova od poznatih i renomiranih proizvođača. Meni osobno jedan od najzanimljivijih je upravo ovaj Audemars Piguet poprilično dugačkog naziva – Royal Oak Offshore Automatic Tourbillon Chronograph. Na prvi pogled izgleda poprilično atraktivno kao i velika većina Royal Oak serije satova, međutim ovaj model ipak ima poneki specifičan detalj.

Sami pogled na kućište otkriva da se nije koristio klasičan čelik. Kućište i luneta su napravljeni od kombinacije karbona i keramike te su spojeni prepoznatljivim hexagon vijcima koji su postali zaštitni znak Audemars satova. Brojčanik je poprilično sterilan na prvi pogled sa jako uočljivim bijelim sub-dialovima na lokaciji “3 i 9h” koji primarno služe kao tajmeri za kronograf funkciju. Monotoniju brojčanika ukrašava predivna Tourbillon komplikacija koja je smještena na poziciji “6h”. Sam promjer sata iznosi 44mm a debljina 14mm. Međutim, još uvijek nismo došli do zanimljivog detalja.

Ako se okrene sat na suprotnu stranu može se vidjeti predivno ukrašen AP Calibre 2897 napravljen od 335 dijelova. Poznavaoci satova bi na prvi pogled mogli zaključiti da se radi o ručno navijajučem mehanizmu, pošto sat očito nema vidljivi rotor, međutim bili bi u krivu 😉 . Rotor mehanizma, iako vrlo atraktivno izgleda, poprilično zaklanja pogled na mehanizam. Kako bi riješili ovaj problem, i omogućili pogled na ovaj predivno ukrašen mehanizam, inženjeri i urari AP-a su odlučili rotor premjestiti. Sam rotor je izveden u obliku oscilirajućeg utega (brušena platina) koji se kreče 360 stupnjeva oko mehanizma i time automatski navija sat. Osim keramike i karbona, korišten je i titan, i to na poklopcu sata, štitnicima krunice i pušerima.  Informacije o cijeni još uvijek nisu dostupne.


There are no comments

Add yours