Srušen “freedive” rekord od 152m

Gianluca Genoni, profesionalni ronioc koji drži preko 15 svjetskih rekorda u freedive klasi je još jednom pomaknuo granice ljudske izdržljivosti.  Kod grada Zoagli u Italiji zaronio je 152m ispod površine vode i time postavio novi svjetski rekord u “freedive” klasi.  Blancpain, švicarski proizvođač luksuznih satova je sponzor ovog talijanskog ronioca od 2007 godine te je i ovog puta s ponosom ponudio profesionalni ronilački sat da bude osnovna oprema prilikom ovog urona.

Obaranje rekorda nije bilo samo test fizičke i psihičke spremnosti ronioca nego i opreme koju je koristio za ovaj izuzetno opasan uron. U svome spustu, ronioc je koristio trenutno najbrži podvodni skuter koji dostiže podvodnu brzinu od čak 100 metara u minuti. Također, ronioc je bio opremljen posebnim napuhavajućim prslukom koji je razvijen kao prototip od strane tvrtke Mares. Ovaj prsluk je namjenjen samo za izvanredne situacije ukoliko dođe do problema koji bi mogli dodatno ugroziti život ronioca.

Kako bi ostvario svoj cilj i oborio rekord, Gianluca Genoni je za ovaj uron odabrao Blancpain 500 Fathoms, profesionalni ronilački sat koji je vodootporan do čak 1000 metara.

Sam pogled na sat otkriva da se radi o izuzetno kvalitetnom instrumentu koji je namijenjen profesionalcima. Sat je opremljen HEV ventilom (Helium Escape Valve) koji mu omogućava da se koristi kod saturacijskog ronjenja, ima posebno velike indikatore na brojčaniku i luneti koji su premazani iluminacijskom bojom kako bi bili vidljivi u potpunom mraku stotinjak metara pod vodom. Velike dimenzije se osjete i na promjeru koji iznosi čak 48mm a kako bi se uštedila težina koristi se brušeni titan. U satu kuca Calibre 1315, mehanizam u potpunosti razvijen od strane Blancpain-a i koji je namijenjen za ronilačku seriju Blancpain satova.


There are no comments

Add yours