Neodgovoreni postovi | Aktivne teme Sada je: čet vel 27, 2020 7:35 pm.


Dicta WEB SHOP
Mami
Urarska Radnja Sahatciu


Odgovori  [ 47 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu 
Autor/ica Poruka
Moderator
Avatar

Pridružen/a: sri stu 03, 2010 1:07 pm
Postovi: 7985
Lokacija: Zagreb
Post TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Potaknut višekratnim upitima odlučio sam napraviti kratki tutorial za upotrebu 'pilotskog' računala na satovima koji bi bio svima razumljiv. Nadam se :).

Dakle, neću se koristiti nekim priručnikom s neta ili manualom za sat nego sam odlučio napisati tutorial 'iz glave' sa najjednostavnijim funkcijama koje se mogu koristiti u svakodnevnom životu tako da ne zamjerite ako neku primjenu ili primjer preskočim.

Neću ulaziti niti u povijest ili konstrukciju tzv pilotskog E6B računala. Možete npr pogledati ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/E6B

Ukratko rečeno, šte se 'pilotskog računala' na satu tiče, radi se o običnom 'šiberu' kakav smo mi iz starije generacije imali prilike vidjeti (mlađi sigurno ni ne znaju što je to) koji nije u obliku ravnala već je cirkularan (okrugao).

Ta računaljka zna množiti i dijeliti i to je sve. No, pametnom konstrukcijom omogućava još neke funkcije da olakša specifična dijeljenja i množenja.

Naravno, ono što čitate u propagandnim materijalima da ta računaljka omogućava pilotu ne znam šta (maltene drži avion u zraku) je marketinški bulšit.

Zgodna igračka i ništa više. Tko na tom malom dialu u avionu koji vibrira i poskakuje na turbulenciji bilo što može izračunati ?

S pravim, velikim E6B računalom se da svašta izračunati, ali u doba Airbusa i sile kompjutera bilo bi smiješno računati s time. Iako, kad sam išao u pilotsku školu 2000. godine još uvijek se učio rad sa E6B računalom.

OK, toliko za uvod, pređimo na praksu :).

Kako sam rekao da neću koristiti primjere iz manuala tako ću koristiti i vlastite slike sa mog Sinna 903, ali potpuno je isti princip i na Navitimeru ili na Navihawku ili bilo kojem drugom satu s tom računaljkom.

Ako imate ovakav sat, preporučam da primjer odmah probate na njemu i biti će jasnije. Ako ne, možete probati koristiti i emulator:
http://www.bkyoung.com/e6b/

Kažem 'probati' jer je na njemu unutarnji dio rotacijski - obrnuto nego na satu. Ako netko nađe bolji emulator nek' javi.

Disclaimer: ako skale nisu baš najpreciznije namještene na slikama, pripišite to mom (skraćenom) vidu :)

Pa krenimo.

UPOZNAVANJE

Računaljka se sastoji od unutarnje fiksne skale i vanjske skale koja se može okretati. Za 'pilotsko' računalo je karakteristično da je 60 na unutarnjoj skali točno na 12 sati, a 10 desno između 2 i 3 (na klasičnom računalu bi 10 bio gore, ali sad ne želim komplicirati s time :)).

Iako nije terminološki točno, ja vanjsku (bijelu, pokretnu) skalu zovem 'gornja', a unutarnju (crnu, fisknu) 'donja' - tako mi je lakše, a kod dijeljenja ćete vidjeti i zašto je to mnemonički dobro.

slika

Dakle, za dijeljenje i množenje nam je osnovna točka brojka 10 na donjoj skali - nju zovemo i indeks.

MNOŽENJE

Obično se u školi prvo uči množenje, a onda dijeljenje iako je na ovoj računaljki meni dijeljenje jednostavnije.

Pomnožimo za početak dva broja, nešto jednostavno - 5*4. Rezultat bi trebao biti 20.

Dakle, kod množenja prvi broj postavimo na gornjoj skali iznad broja 10 (osnove) na donjoj skali. Rezultat množenja očitamo tako da nađemo drugi broj na donjoj skali i očitamo broj iznad njega na gornjoj skali. Pa to je super jednostavno iako tako ne zvuči kad se napiše :). Evo slika:

slika

OK, sad će netko pitati - pa iznad brojke 10 nismo stavili 5 nego 50, a na unutarnjoj skali je 40, a iznad 20 ?

To je mana ovog računala - morate sami razmišljati o decimalnom mjestu i 'procijeniti' red veličine rezultata. Naravno da smo se pitali koliko je 50*40 onda bi postavili gornju i donju skalu na isti način samo bi rezultat čitali kao 2000.

Probajmo neki decimalni primjer. Npr 3.14*1.6

slika

Vidimo da je rezultat oko 5.025. Stvarni rezultat je 5.024. Znači, računalo može stvarno biti precizno ali zahtijeva dobar vid :).

Iskren moram biti, ja više bez naočala ovo ne mogu koristiti :).

Velika prednost ovakvog računala je množenje s konstantom.

Dobro, sad se vi pitate o čemu ovaj ?

E, pa uzmimo primjer da smo u Sloveniji npr i tamo su, jel'te, cijene u Eurima. Gledamo stvari u dućanu i pitamo se koliko je to kuna.

Dakle, radi se o tome da svaku cijenu trebamo pomnožiti sa (uzmimo npr) 7.55.

Namjestimo na gornjoj skali 7.55 iznad 10 na donjoj skali. Sada za svaku vrijednost sa donje skale na gornjoj možemo direktno očitati koliko je to u kunama ! Pogledajte sami:

slika

Naravno, razmišljamo uvijek o decimalnim mjestima. Nešto što košta 4 Eur ne može biti 3 kune niti 300 kuna, ali može oko 30. Točnije 30.2

Ovu foru sa množenjem s konstantom možemo uvijek koristiti. Npr ako je litra benzina 11 kn, a imamo 200 kn u džepu koliko litara možemo natočiti ?

Stavimo 11 na gornjoj iznad 10 na donjoj i na gornjoj nađemo 20 i očitamo na donjoj 18.2 Fantasticno :) !

slika

Opa, pa mi smo to već skoro stigli do dijeljenja. Ajmo dijeliti.

DIJELJENJE

Ovdje mi 'gornja' i 'donja' skala imaju najviše smisla jer ja zamislim gornju kao gornji dio razlomka, a donju kao donji dio razlomka - dijeljenje nije ništa drugo nego stavljanje dva broja u razlomak.

Ajmo odmah s jednim primjerom. Koliko je 18:3 ? Na gornjoj skali nađemo 18 i stavimo ga iznad 30, a iznad 10 na donjoj skali očitamo rezultat na gornjoj skali - 60. Naravno odmah razmišljamo o decimalnim mjestima i znamo da je to 6.

slika

Dakle, ovo mi se čini još jednostavnije - 'gornji' kroz 'donji' i očitam rezultat iznad donjeg 10 za koji smo rekli da je osnov svega kod množenja i dijeljenja.

Ajmo primjer iz života - mini GTG od 13 članova PS je pojeo i popio za 1760 kn. Koliko svatko treba platiti ?

176 stavimo iznad 13 i iznad donjeg 10 očitamo iznos 135.5 kn po glavi :)

slika

Kao što rekoh, fakat treba imati dobro oko :).

Ajmo još jedan primjer - natankao sam 42 litre nakon pređenih 385 km. Koliko mi auto troši na stotku ?

Stavim 42 iznad 385 i iznad donje 10 očitam rezultat 10.91.

slika

Ili 400 gr Nesquicka košta 17 kn, koliko košta kila ?
Stavim 17 iznad 400 i na 10 očitam rezultat 42.5 kn (vidimo zakonitost - kune su na jednoj skali, kg na drugoj skali, a rezultat očitavam na jediničnom mjestu)

slika

Dakle, dobro oko i 'računalo' na satu i množenju i dijeljenju nema kraja. Naravno, sami se možete dosjetiti ostalih kombinacija množenja s konstantom ili zgodnih dijeljenja (jer množenje s konstatnom je ujedno i dijeljenje s konstantom - samo ovisi da li gledate gornju u odnosu na donju skalu ili donju u odnosu na gornju skalu - igrajte se malo sami :)).

Ovdje završava jednostavniji dio i prelazimo na ono po čemu je 'pilotsko' računalo specifično, a to su vremenski izračuni i ono zbog čega marketinški stručnjaci seruckaju o 'pomoćnom alatu' pilota. Pa, vi malo hrabriji, čitajte dalje, nije strašno :).

VREMENSKI IZRAČUNI

Osnov za vremenske izračune je marker na 12 sati na donjoj skali - tu je inače broj 60. Zamislimo da je taj marker 'sat' - sat u smislu 60 minuta.

Zato i jest baš na broju 60. U letenju je vrijeme jedan od osnovnih parametara - zato i postoje pilotski satovi :).

Ovi 'vremenski' izračuni odgovaraju na pitanja kao što su - ako sam letio X vremena i potrošio Y litara, koliko trošim na sat ?

Ili ako letim X vremena i prešao sam Y kilometara/milja kolika mi je brzina ?

Ili ako trošim X litara goriva na sat, koliko ću potrošiti za sat i pol ?

Ili ako letim X kilometara/milja na sat, koliko će mi trebati za Y kilometara/milja ?

Kao što vidimo ovdje se sve isto svodi na množenje i dijeljenje i ovdje mi se isto čini dobra mnemonička tehnika sa 'gornjom' i 'donjom' skalom jer spominjemo 'na sat' - kao da stoji 'na' njemu.

Ajmo jednostavan primjer - vozim 35 minuta i prešao sam 68 kilometara. Kolika mi je brzina (koliko idem 'na sat') ?

Zamislimo u glavi - minute (vrijeme) su uvijek 'dolje', a ono što kvantiziramo (količina nečega) 'gore'.

Pa stavimo 68 iznad 35. Gdje ćemo očitati rezultat 'na sat'? Iznad donjeg markera koji predstavlja 60 (minuta). Zato ispod njega i piše MPH da nas podsjeti do očitavamo ovdje. Rezultat je 116.5 km/h. Točno je 116.6 ali razlika je zanemariva :).

slika

To vrijedi i za sve ostale vremenske izračune. Npr potrošio sam 42 litre za 1h i 30 min. Koliko trošim na sat ?
1h i 30 min je 90 min pa stavim 42 iznad 90 i očitam rezultat iznad donjeg markera na 60 - rezultat je točno 28 l/h.
Možemo vidjeti da ispod broja 9 piše 1:30. Upravo kao što ste pomislili - ta unutarnja pomoćna skala pomaže da ne moramo sate preračunavati u minute i obrnuto već sate možemo direktno očitavati s nje.

slika

Možemo i obratno - krećemo se 125 km/h, koliko nam treba da pređemo 410 km ? Postavimo 125 'na sat' iznad MPH markera i na gornjoj skali potražimo 410, te na donjoj skali (vrijeme) očitamo koliko je to minuta tj na pomoćnoj unutarnjoj skali koliko je to sati - 197 minuta odnosno 3 sata i 17 minuta.
Zgodno je da opet za konstatnu brzinu 125 km/h možemo očitati za bilo koju kilometražu na gornjoj skali, koliko treba vremena na donjoj skali :).

slika

Možete smisliti i druge zadatke koji uključuju izračun 'na sat' ili da krenete od 'na sat' i izračunate 'koliko'.

Moguće je izračunavati 'po minuti' (koristi se donji marker za 10 jer je to 1 minuta) i 'po sekundi' (koristi se donji marker na 36 koji ima crvenu strelicu jer sat ima 3600 sekundi) ali nećemo sad komplicirati haha :).

Ostala mi je još jedna jednostavna stvar za demonstrirati - konverzije.

KONVERZIJE

Naravno, moguće je koristiti množenje s konstantom (vidi gore), ali za praktičnu primjenu često 'pilotsko' računalo ima direktne konverzije na sebi. Kod Sinna 903 to su npr konverzije statutarne milje - nautičke milje - km.

Stvar je banalno jednostavna - ako želimo preračunati npr 24 statutarne milje, namjestimo 24 iznad oznake za milje, a nautičke milje i kilometre očitamo iznad njihovih oznaka i to je sve :).

slika

ZAKLJUČAK

Računalo je skroz korisno ako imate dobar vid, osnovno poznavanje matematike i malo mašte. Velik broj matematičkih problema u životu se svodi na množenje/dijeljenje/vrijeme. Prednost analognog računala, kao što je ovo, je direktno očitavanje rezultata i rješavanje složenijeg problema uz samo jedno namještanje skale (npr prešli smo 35 km za 12 minuta, očitamo brzinu na MPH indikatoru, ali odmah možemo i vidjeti npr za koliko ćemo preči 320 km direktnim očitavanjem)

slika

Nadam se da sam vas zainteresirao da se i sami poigrate s ovim jednostavnim računalom.

Ima jedna zgodna stranica posvećena satovima sa kalkulatorom:
http://sliderulewatches.yvod.com/

Na njoj možete vidjeti i fotku jednog mog starog Citizena (Citizen Promaster cal.3510) u sekciji Japanskih satova sa računaljkom.

slika

Ako vas još nešto zanima ili imate konkretan primjer, pitajte. Enjoy !

_________________
slika slika


sri lis 24, 2012 11:39 pm
Profil Web stranica
Avatar

Pridružen/a: čet pro 09, 2010 6:30 pm
Postovi: 2865
Lokacija: Zagreb
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Skidam kapu Hunt. Sutra ucim koristit Navitimer!!!!!

_________________
Postoji puno različitih ukusa, ali i jedan zvan neukus.


sri lis 24, 2012 11:51 pm
Profil

Pridružen/a: sri srp 11, 2012 3:58 pm
Postovi: 4454
Lokacija: Oslo
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
E jos mi je i ovo falilo. Ko da wishlist satova od prije nije dovoljno duga. :twisted:
Hunte, care. :blue
Jel' Longines Lindbergh slijedeci? :lol:

_________________
Nono je napisao/la:
Moš' biti cool, ali nikad neš' biti cool ko Buzz!


čet lis 25, 2012 12:01 am
Profil

Pridružen/a: ned lip 26, 2011 3:38 pm
Postovi: 3540
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
koji mazohist :blue


čet lis 25, 2012 12:07 am
Profil
Admin and Owner
Avatar

Pridružen/a: sri srp 08, 2009 8:05 pm
Postovi: 26075
Lokacija: GMT+1
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Majstore svaka ti čast na uloženom trudu. :blue :crazy :clapping
Samo, mislim da ću ostaviti tutorial za jutro, sad bi se nakon dvije slike izgubil :hhaa

_________________
PORTALSATOVA | FACEBOOK | INSTAGRAM


čet lis 25, 2012 12:08 am
Profil
Moderator
Avatar

Pridružen/a: pon lip 13, 2011 9:14 pm
Postovi: 7163
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Kada bi idoli mogli imati idole... ti bi bio moj idol! :lol: :lol: :lol:
Svaka čas'!... Bolj močno objašnjeno!
Pst, pst... posu'iš 903-ojku!? :lol:

_________________
"Vrijeme je ono što ne dopušta svjetlosti da nas dotakne. Od vremena nema veće prepreke do Boga!" - Meister Eckhart


čet lis 25, 2012 12:21 am
Profil
Avatar

Pridružen/a: sub lis 22, 2011 1:25 pm
Postovi: 1584
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Svaka čast na ovome "profesore" :blue

slika


čet lis 25, 2012 12:26 am
Profil
Avatar

Pridružen/a: pon pro 06, 2010 3:33 pm
Postovi: 3007
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Hunt! SVAKA CAST!!! Stvarno nemam rijeci... Bravo.

Sutra cu prouciti detaljno, ali brijem da bi mi i dobro doslo malo instrukcija uzivo.

Btw, panonia u Osijeku me ceka, kakva cu biti tamo faca kad im pokazem sto sve znan :)

_________________
jedan život, jedna prilika...


čet lis 25, 2012 12:32 am
Profil
Avatar

Pridružen/a: uto ruj 13, 2011 5:44 pm
Postovi: 442
Lokacija: zagreb/den haag
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
hvala, ovakvi postovi rade razliku izmedu dobrih i losih foruma

_________________
slika


čet lis 25, 2012 1:21 am
Profil
Online
Moderator
Avatar

Pridružen/a: pet lip 17, 2011 7:51 am
Postovi: 9836
Lokacija: Sisak
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Odličan post Hunter, didaktički i metodički jako dobro :biggrin

_________________
slikaslika


čet lis 25, 2012 7:10 am
Profil
Online
Avatar

Pridružen/a: čet srp 05, 2012 7:59 am
Postovi: 1482
Lokacija: Zg-ZAPAD
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Majstore ,svaka ti dala dva puta
:blue


čet lis 25, 2012 7:35 am
Profil
Avatar

Pridružen/a: pon kol 15, 2011 12:57 pm
Postovi: 1678
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Nekada sam i ja to morao znati i preracunavati na taj nacin!
Hvala sto si me podsjetio!
;)


čet lis 25, 2012 7:59 am
Profil

Pridružen/a: sri vel 15, 2012 12:35 pm
Postovi: 158
Lokacija: Varazdin
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Konacno da i ja skuzim te male brojkice okolo :)
Veliko HVALA Hunt.


čet lis 25, 2012 8:05 am
Profil
Moderator
Avatar

Pridružen/a: sri stu 03, 2010 1:07 pm
Postovi: 7985
Lokacija: Zagreb
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Hvala decki na pozitivnim reakcijama :drink2

Namjera mi je bila da dam svoj doprinos strucnim temama na forumu, a mozda nekoga i potaknem da vidi da i ovaj dio sata ima svoj smisao i da je podjednako vazno da je precizno napravljen, a da se ne radi samo o dekoraciji (kao na brojnim kineskim fejkovima Navitimera npr - zgrozim se kad vidim 'dekorativnu' racunaljku).

Prvi test da li je racunaljka dobro napravljena - kad stavimo 'gornji' 10 iznad 'donjeg' 10 (sto je kao da smo napravili 1:1) sve oznake na gornjoj skali se moraju kao picino oko poklapati s oznakama na donjoj skali.

Fejkovi padnu vec na ovom prvom testu, kamoli da ides racunati nesto na njemu.

Po mom iskustvu, japanci na Citizenu i Seiku stvarno dobro i precizno rade ove racunaljke.

Koga zainteresira racunanje, a zapne negdje, na bilo kojem GTG cu rado dodatno pojasniti :drink2

@gollum
Naravno, kad god zazelis :biggrin . Jedino sto ce mi ruka biti prazna pa bi u tom periodu bas dobro sjeo neki Moonwatch na nju :happy0129

_________________
slika slika


čet lis 25, 2012 8:05 am
Profil Web stranica
Avatar

Pridružen/a: uto sij 18, 2011 12:09 am
Postovi: 388
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
svaka cast na pokazivanju i opsirnom opisu!


čet lis 25, 2012 8:16 am
Profil
Avatar

Pridružen/a: pet svi 06, 2011 5:23 pm
Postovi: 2576
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Hunt skidam kapu :clapping :clapping
mene koji sam totalno nezainteresiran bio za ovo(uvijek
mi izgledalo naporno ic to proucavat)si prikovao za ekran
pola sata,i vidi vraga ide.. :good


čet lis 25, 2012 8:42 am
Profil
Avatar

Pridružen/a: čet pro 02, 2010 11:43 am
Postovi: 7426
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
ODLIČNO!!! Hunt, svaka čast!

naravno, sugeriram da ovo ide na sticky, a Hunt dobije medalju časti.

_________________
slika


čet lis 25, 2012 9:24 am
Profil
Avatar

Pridružen/a: pon lis 04, 2010 11:38 am
Postovi: 7661
Lokacija: Zagreb
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Koju poruku poslati ?
Svaka ti dala ! ;)


čet lis 25, 2012 9:38 am
Profil
Moderator
Avatar

Pridružen/a: pon lip 13, 2011 9:14 pm
Postovi: 7163
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Hunterfate je napisao/la:
...
@gollum
Naravno, kad god zazelis :biggrin . Jedino sto ce mi ruka biti prazna pa bi u tom periodu bas dobro sjeo neki Moonwatch na nju :happy0129Odlično!... Naći ćemo nekoga tko je voljan posuditi Moon! :rofl_min

_________________
"Vrijeme je ono što ne dopušta svjetlosti da nas dotakne. Od vremena nema veće prepreke do Boga!" - Meister Eckhart


čet lis 25, 2012 11:12 am
Profil
Avatar

Pridružen/a: ned srp 25, 2010 1:52 pm
Postovi: 6214
Post Re: TUTORIAL: Korištenje 'pilotskog' računala na satu
Odlično !! Profesore slika Hunt svaka čast :rockout


čet lis 25, 2012 12:00 pm
Profil
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Odgovori   [ 47 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
HR (CRO) by hecos